Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, yoğun çiçek florasından dolayı aracıların da tercih ettiği kentler arasında yer alan Ardahan’da yaşanan bol yağışlar bal verimini düşürdü.
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, yoğun çiçek florasından dolayı aracıların da tercih ettiği kentler arasında yer alan Ardahan’da yaşanan bol yağışlar bal verimini düşürdü.
Ardahan’da Mayıs ve Haziran aylarının bol yağışlı geçmesi, arıcılığı olumsuz etkiledi. Arıcılar, yağıştan dolayı dışarı çıkamayan arıların bal yapmadığını ve oğula yöneldiğini söylediler.
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, gazetemize, yağışların bol olması nedeniyle havaların serin geçtiğini ve çiçeklerin süreli yıkanması yüzünden arıların çalışamadığını söyledi.
Kovanların zayıf kaldığını, verimin düştüğünü ifade eden Evliyaoğlu, "Arılar, petek öremedi, araziden polen getiremedi ve bal yapamadı. Bu nedenle strese giren arılar sürekli oğul veriyor. Oğul verince de bal verimi düşüyor. Önümüzdeki yıl için arı sayısı artacak ama oğul verdikçe baldan kaybımız oluyor" dedi.
Ardahan genelinde 45 bin kovanın bulunduğunu belirten Evliyaoğlu, şunları söyledi: “Balın kilogramını bu yıl 300 liradan satmayı planlıyoruz. İnşallah havalar ısınırsa verimin de artacağını düşünüyorum. Geçen yıl 600 tona yakın bal üretimi oldu. Bu yıl biraz zor. Üreticilerimiz sabırlı olsun, bu yıl Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının bol yağışlı geçmesi nedeniyle arıların yeterince polen ve nektar toplayamadı. Şiddetli yağmur ve olumsuz hava şartları bitki örtüsünü yıkıyor, arılar kovana bir şey getiremiyor Arıların çoğu zaman kovana boş geldi. Polen toplayamayan ve bal yapamayan arılar olumsuz hava şartlarından dolayı zayıfladı. Önceki yıllara nispeten oğul yapımı arttı. Arılar polen toplamaya çıktığı anda yağış başladığı için geri dönmek zorunda kalıyor. Ayrıca yağışlar poleni yıkadığı için arılar almakta zorlanıyor. Her yıl Temmuz’un sonu ile Ağustos’un 10’u arası ortasında bal hasadı yapılmaya başlarken bu yıl biraz daha gecikecek. Üreticimize sabırlı olmalarını, kovanların bakımını ihmal etmemelerini, hasat gecikeceği için planlamalarını ona göre yapmalarını öneriyoruz."